Hoe vaak moet ik mijn haar wassen?

Hoe vaak moet ik mijn haar wassen?

Er is geen standaard aanpak voor het reinigen van je haar, maar er zijn wel wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen. Haarexpressie is heel individueel en wasroutines zijn dat ook. Je ideale schema zal grotendeels afhangen van verschillende factoren, waaronder de talgproductie, het haartype en je levensstijl (denk aan fysieke activiteit, blootstelling aan vervuilende stoffen en stylingfrequentie).

Als je haar wat vetter is of veel beweegt, moet je het misschien vaker wassen. Als je chemisch behandeld haar, droog haar, beschadigd haar of sterk gekruld haar hebt, dan helpt minder vaak wassen de droogheid te verminderen, wat op zijn beurt breuk en haarverlies helpt te verminderen.

Klaar om een schema te vinden dat zowel jou als je haar gezond houdt? Wij zijn er om je te helpen.

Voordelen van reiniging

De voordelen van het wassen van je haar liggen voor de hand. Niet alleen zorgt wassen ervoor dat je haar er beter uitziet en beter aanvoelt, maar het helpt ook talg, productopbouw en vervuilende stoffen te verwijderen. "Deze kunnen de hoofdhuid en haarvezels beschadigen als ze langere tijd in contact blijven," zegt Meagan Schlapp, R&D chemicus bij K18.

Schoon haar zorgt er ook voor dat haarbehandelingen zoals het K18 Leave-In Molecular Repair Mask effectiever werken.

Te lang je haar niet wassen kan negatieve gevolgen hebben, zoals roos, ingegroeide haren, geur door ingesloten olie en jeuk. Je haar wassen is goed voor je haar - overwassen wil je vermijden.

Nadelen van reiniging 

Te frequente blootstelling aan water maakt het haar kwetsbaarder, zegt Schlapp. "Nat haar heeft interne waterstofbruggen die verstoord zijn en met minder kracht kunnen uitrekken en breken," zegt ze.

Eiwitten in haar zijn in een optimale staat rond een pH van 5, wat als licht zuur wordt beschouwd. Ter referentie: de pH van leidingwater varieert van 6,5 tot 9,5 en kan metaalionen bevatten zoals tweewaardig calcium en magnesium (hardwatermineralen) die de haartextuur beïnvloeden, evenals sporen van overgangsmetalen zoals koper, ijzer, nikkel, lood en andere die na verloop van tijd de structuur en sterkte van het haar kunnen aantasten.

Bovendien zijn niet alle haarreinigers hetzelfde samengesteld. Verzorgende ingrediënten worden bijvoorbeeld vaak aangetroffen in veel commerciële shampoos. Hoewel deze ingrediënten het haar zacht en glad kunnen maken, maskeren ze in werkelijkheid de soms harde textuur van schoon haar (als het vaak geverfd of gestyled is) en kunnen ze voorkomen dat de K18 peptide de cortex van de haarvezel binnendringt om interne structurele schade te herstellen. Conditionerende ingrediënten ondersteunen het uiterlijk en het gevoel van het haar en bieden bescherming tegen mechanische schade door een coating aan te brengen op de lokken, maar pakken de onderliggende schade niet aan. Dat betekent dat wanneer je je haar wast, de keuze van je shampoo van belang is.

"Wij zijn voorstander van een less-is-more benadering van formules, waarbij elk ingrediënt bewust wordt geselecteerd en zijn plaats in de formule verdient", zegt Schlapp. "Dus 'kitchen sink'-formules met waanzinnig lange ingrediëntenlijsten hebben waarschijnlijk niet elk ingrediënt op een niveau dat een echt, tastbaar effect geeft."

Hoe was je je haar en hoe vaak?

Het juiste wasschema is de sleutel tot gezond haar, evenals het gebruik van een shampoo met een zuurdere pH-waarde om deze alkalische pH-omgeving tegen te gaan en de netto negatieve lading op haarproteïnen te minimaliseren.

K18 benadert haarreiniging door een bewuste en minimalistische samenstelling. Je zult geen onnodige of potentieel schadelijke ingrediënten vinden die de pH-balans van je haar kunnen verminderen.

"We raden altijd aan om formules te kiezen met een nauwkeurig afgestelde pH-waarde. Dit is een belangrijke functie van onze shampoos", zegt Schlapp over K18's PEPTIDE PREP™ Detox Shampoo en de DAMAGE SHIELD pH protective shampoo.

Het gebruik van een pH-geoptimaliseerde shampoo helpt ook het opzwellen van de haarschubben te verminderen, wat helpt bij het verminderen van proteïneverlies, het behouden van kleur, het minimaliseren van elektrostatische afstoting (ook wel statisch genoemd) en het verbeteren van de algemene gezondheid van het haar.

Het is klinisch bewezen dat de Detox Shampoo 95% talg, 99% productopbouw en 76% koper verwijdert in één wasbeurt. We raden aan deze shampoo wekelijks te gebruiken om overtollige talg te verwijderen, vooral op K18 maskerdagen.

De DAMAGE SHIELD protective shampoo helpt overmatige zwelling van de haarschubben te verminderen om klitten en pluizen te minimaliseren en is een gecertificeerde microbioom-vriendelijke formule die vuil en olie verwijdert zonder de natuurlijke beschermende barrière van de hoofdhuid te verstoren. Het is zacht genoeg, zelfs voor dagelijks gebruik.

Als het gaat om hoe je je haar moet wassen, adviseert Schlapp een shampoo met een lage pH-waarde te gebruiken en voorzichtig te zijn met reinigen en schrobben.

"Was alleen zo vaak als persoonlijk nodig is, en verleng het wanneer dat mogelijk en redelijk is."

Voor velen is twee tot drie dagen de maximale tijd tussen wasbeurten. Op dag vijf tot zeven kun je echter de tekenen van een noodzakelijke reiniging opmerken wanneer je haar zichtbaar vet wordt, je roos of ophoping opmerkt of je hoofdhuid begint te jeuken. Als dat gebeurt, is het tijd om je haar te wassen.


Laat een comment na

Hou er rekening mee dat comments pas worden gepubliceerd nadat ze werden goedgekeurd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.


You may also like